Ουκρανία

Τα γεύματα στην Ουκρανία δεν αφορούν μόνο την τροφή, αλλά και τη συνάντηση των ανθρώπων. Το μοίρασμα του φαγητού είναι μια αγαπημένη παράδοση, είτε πρόκειται για εορταστικές εκδηλώσεις, όπου τα τραπέζια ξεχειλίζουν από πιάτα, είτε για καθημερινά γεύματα που δίνουν έμφαση στην άνεση και τη ζεστασιά. Η κουζίνα αντανακλά το σεβασμό για τη γη και την αγάπη για την κοινότητα, καθιστώντας το ουκρανικό φαγητό τόσο φιλόξενο όσο και οι άνθρωποι που το ετοιμάζουν.   



    LIVYVI HOLUBTSI ( ΡΟΛΑ ΛΑΧΑΝΟΥ )

Τα ρολά λάχανου, ή holubtsi, είναι ένα αγαπημένο πιάτο της ουκρανικής κουζίνας, που συχνά προορίζεται για ειδικές περιστάσεις. Αλλά η ζωή είναι πολυάσχολη, και εδώ είναι που τα τεμπέλικα ρολά λάχανου έρχονται να σας σώσουν. Έχουν όλες τις γεύσεις του παραδοσιακού πιάτου - ζουμερό κρέας, τρυφερό λάχανο και αλμυρή σάλτσα ντομάτας - αλλά με ένα κλάσμα της προσπάθειας.

Για μένα, είναι ένα σύμβολο πρακτικότητας χωρίς συμβιβασμούς. Η μητέρα μου κατέκτησε αυτή τη συνταγή όταν έπρεπε να ισορροπήσει ανάμεσα στη δουλειά και την ανατροφή μου. Γελούσε και έλεγε: «Το θέμα δεν είναι πόσο όμορφο φαίνεται το πιάτο, αλλά πώς έχει γεύση!». Και είχε δίκιο. Το πλούσιο άρωμα του λάχανου και της ντομάτας που σιγοβράζουν μαζί είναι σκέτη παρηγοριά. Τα τεμπέλικα ρολά λάχανου είναι πλέον η συνταγή μου όταν θέλω κάτι χορταστικό και νοσταλγικό αλλά δεν έχω χρόνο να τυλίξω κάθε φύλλο ξεχωριστά.


Χρόνος: 40-50 λεπτά       Κόστος: 7-9 ευρώ για περίπου 6 μερίδες


Υλικά:

- Κιμάς - 500 g

- Ρύζι - 150 g (1 φλιτζάνι μαγειρεμένο)

- Λάχανο - 300 g

- Κρεμμύδι - 1

- Καρότο - 1

- Αυγό - 1

- Πάστα ντομάτας - 2 κουταλιές της σούπας

- Ξινή κρέμα γάλακτος - 3 κουταλιές της σούπας

- Νερό - 200 ml

- Αλάτι, πιπέρι - ανάλογα με τη γεύση

- Λάδι - για το τηγάνισμα


Εκτέλεση:

Για να ετοιμάσετε τα ρολά λάχανου, ξεκινήστε με το μαγείρεμα του ρυζιού μέχρι να μισοψηθεί. Ενώ το ρύζι μαγειρεύεται, ψιλοκόψτε το λάχανο, τρίψτε το καρότο και κόψτε σε κύβους το κρεμμύδι. Σε ένα μεγάλο μπολ, συνδυάστε τον κιμά, το μαγειρεμένο ρύζι, το αυγό και το ψιλοκομμένο λάχανο, αλατοπιπερώνοντας το μείγμα με αλάτι και πιπέρι ανάλογα με τη γεύση. Σχηματίστε το μείγμα σε μικρά μπιφτέκια και τηγανίστε τα σε ένα τηγάνι μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές. Σε ένα ξεχωριστό βαθύ τηγάνι, ανακατέψτε τον πελτέ ντομάτας, την κρέμα γάλακτος και το νερό και αφήστε τη σάλτσα να πάρει βράση. Τοποθετήστε προσεκτικά τα μπιφτέκια μέσα στη σάλτσα, σκεπάστε το τηγάνι και αφήστε τα να σιγοβράσουν σε χαμηλή φωτιά για 20-25 λεπτά. Σερβίρετε τα τεμπέλικα ρολά λάχανου ζεστά, γαρνιρισμένα με φρέσκα μυρωδικά για μια πρόσθετη έκρηξη γεύσης.

    DERUNY (ΚΡΕΠΕΣ ΠΑΤΑΤΑΣ)

Το Deruny είναι ένα λαμπρό παράδειγμα του πώς η ουκρανική κουζίνα μπορεί να μετατρέψει τα ταπεινά υλικά σε κάτι εξαιρετικό. Πατάτες, τριμμένες στο χέρι, μεταμορφώνονται σε χρυσές, τραγανές τηγανίτες - είναι ένα πιάτο που αποδεικνύει ότι το απλό μπορεί να είναι θεαματικό. Φτιάχνονται γρήγορα, είναι οικονομικά προσιτά και απίστευτα ικανοποιητικά, ειδικά όταν συνδυάζονται με ξινή κρέμα ή σάλτσα μανιταριών.

Για μένα, τα ντερούνι κατέχουν μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου. Με γυρίζουν πίσω στα καλοκαίρια στο χωριό των παππούδων μου, όπου τα πάντα στο τραπέζι προέρχονταν κατευθείαν από τον κήπο. Η γιαγιά μου επέμενε πάντα να τρίβει τις πατάτες με το χέρι, λέγοντας ότι έτσι τα ντερούνι είχαν καλύτερη γεύση. Πίστευε ότι η υφή ήταν το κλειδί - αν ήταν πολύ λεπτές, θα έχαναν την τραγανότητά τους- αν ήταν πολύ χοντρές, δεν θα κρατούσαν μαζί. Τη σκέφτομαι κάθε φορά που τα φτιάχνω, τα λόγια της με καθοδηγούν και η μυρωδιά του τηγανίσματος των ντερούνι γεμίζει την κουζίνα μου με νοσταλγία.

    Χρόνος: 20-30 λεπτά             Κόστος: 4-5 ευρώ για περίπου 4 μερίδες  

Υλικά:

- Πατάτες - 6 μεσαίου μεγέθους

- Αυγό - 1

- Κρεμμύδι - 1 (προαιρετικά)

- Αλεύρι - 2-3 κουταλιές της σούπας

- Αλάτι, πιπέρι - ανάλογα με τη γεύση

- Λάδι - για το τηγάνισμα


Εκτέλεση:

Για να φτιάξετε τηγανίτες πατάτας, ξεκινήστε τρίβοντας τις πατάτες σε λεπτό τρίφτη, ξεφλουδίζοντάς τες προηγουμένως αν θέλετε. Για πρόσθετη γεύση και για να μην σκουρύνουν οι πατάτες, μπορείτε επίσης να τρίψετε ένα κρεμμύδι στο μείγμα. Συνδυάστε τις τριμμένες πατάτες με ένα αυγό, το αλεύρι, το αλάτι και το πιπέρι, ανακατεύοντας καλά για να σχηματίσετε ένα λείο μείγμα. Ζεσταίνετε το λάδι σε ένα τηγάνι και ρίχνετε με κουτάλι μικρές μερίδες από το μείγμα πατάτας στο τηγάνι, πλάθοντας τις σε τηγανίτες. Τηγανίστε τις τηγανίτες και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές, πράγμα που διαρκεί περίπου 2-3 λεπτά ανά πλευρά. Σερβίρετέ τις ζεστές, σε συνδυασμό με ξινή κρέμα, ελληνικό γιαούρτι ή μια αλμυρή σάλτσα μανιταριών για ένα νόστιμο και ικανοποιητικό γεύμα.


SYRNYKY (CHEESECAKES)


Τα Syrnyky είναι ένα από εκείνα τα διαχρονικά πιάτα που κάθε ουκρανική οικογένεια έχει σαν θησαυρό. Είναι απλά, αλλά τόσο χορταστικά, φτιαγμένα από τυρί cottage, το οποίο αποτελεί βασικό συστατικό της κουζίνας μας. Αυτό που αγαπώ σε αυτά είναι η ευελιξία τους - γλυκά ή αλμυρά, με μαρμελάδα, ξινή κρέμα ή ακόμα και μέλι. Είναι επίσης ένας τέλειος τρόπος για να χρησιμοποιήσετε το τυρί cottage που έχει περισσέψει, καθιστώντας τα όχι μόνο νόστιμα αλλά και πρακτικά.

Μεγαλώνοντας, τα syrnyky ήταν μια κυριακάτικη παράδοση στο σπίτι μας. Η γιαγιά μου είχε τη δική της «μυστική» πινελιά - πρόσθετε μόνο μια πρέζα βανίλια, η οποία έκανε όλη την κουζίνα να μυρίζει παραδεισένια. Θυμάμαι πώς μου έλεγε ιστορίες για το πώς, κατά τη διάρκεια της παιδικής της ηλικίας, τα syrnyky ήταν πολυτέλεια, καθώς απαιτούσαν φρέσκο τυρί και αυγά, τα οποία δεν μπορούσαν να αγοράσουν όλοι. Τώρα, αγαπώ κάθε μπουκιά, γνωρίζοντας ότι φέρει όχι μόνο γεύση αλλά και γενιές αγάπης και φροντίδας.

Χρόνος: 20-30 λεπτά                       Κόστος: 4-5 ευρώ για περίπου 4 μερίδες


Υλικά: 

- Τυρί Cottage (5-9% λιπαρά) - 400 g

- Αυγό - 1

- Ζάχαρη - 2 κουταλιές της σούπας (ή ανάλογα με τη γεύση)

- Αλεύρι - 3-4 κουταλιές της σούπας

- Ζάχαρη βανίλιας - 1 κουταλάκι του γλυκού (προαιρετικά)

- Λάδι - για το τηγάνισμα

Εκτέλεση: 

Για να φτιάξετε syrnyky, ξεκινήστε πολτοποιώντας το τυρί cottage με ένα πιρούνι μέχρι να γίνει λείο και κρεμώδες. Ανακατέψτε το αυγό, τη ζάχαρη και μια πινελιά ζάχαρης βανίλιας για να ενισχύσετε τη γεύση. Προσθέστε σταδιακά το αλεύρι, λίγο-λίγο, μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή αλλά όχι πια κολλώδης. Πλάθουμε τη ζύμη σε μικρές πίτες και τις πασπαλίζουμε ελαφρά με αλεύρι για να μην κολλήσουν. Μπορείτε να τηγανίσετε τα μπιφτέκια σε προθερμασμένο τηγάνι με λάδι μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές, κάτι που συνήθως διαρκεί περίπου 2-3 λεπτά ανά πλευρά, ή να επιλέξετε μια πιο υγιεινή εκδοχή ψήνοντάς τα στο φούρνο στους 180°C (350°F) για 15-20 λεπτά. Σερβίρετε αυτά τα απολαυστικά syrnyky ζεστά, σε συνδυασμό με ξινή κρέμα, μαρμελάδα, ελληνικό γιαούρτι ή μια σταγόνα μέλι για μια παρηγορητική και ικανοποιητική απόλαυση.

Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε