Φλώρινα

Παραδοσιακές συνταγές Φλώρινας

Η κουζίνα της Φλώρινας είναι πλούσια, παραδοσιακή και γεμάτη ένταση, με έντονα αρώματα και βαθιές γεύσεις. Βασίζεται σε αγνά, τοπικά υλικά, όπως τα φασόλια, το καλαμπόκι, το τσίπουρο και φυσικά την περίφημη πιπεριά Φλωρίνης. Η κόκκινη, γλυκιά πιπεριά αποτελεί σήμα κατατεθέν της περιοχής, δίνοντας ξεχωριστή γεύση σε πιάτα όπως οι γεμιστές πιπεριές, οι σάλτσες και τα τουρσιά. Οι κάτοικοι αξιοποιούν τις πιπεριές φρέσκες, ψητές ή αποξηραμένες, δημιουργώντας πιάτα που συνδυάζουν την παράδοση με τη μοναδικότητα της φλωρινιώτικης γης. Οι γεύσεις ισορροπούν ανάμεσα στο γλυκό, το πικάντικο και το καπνιστό, χαρίζοντας μια αυθεντική γαστρονομική εμπειρία. 

Συνταγές με βάση την πιπεριά Φλωρίνης:


 ΑΛΟΙΦΗ ΜΕ ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΦΛΩΡΙΝΗΣ

Κόστος: Από 4,30 έως 6,25                                       Χρόνος: 30 Λεπτά

Υλικά:

3 πιπεριές Φλωρίνης
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 150γρ. Σάλτσα ντομάτας
- 1 φέτα ψωμί
- 1 χούφτα καρύδια
- 1 κουταλιά της σούπας ξύδι
- 1 πρέζα αλάτι
- 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά του γλυκού κάρι


Εκτέλεση:
Λοιπόν, έτοιμος/η για μια συνταγή που είναι πιο εύκολη από το να παραγγείλεις ντελίβερι; Πάμε! Πρώτα, βάζεις τις πιπεριές Φλωρίνης σε ένα ταψάκι με λαδόκολλα, τους ρίχνεις λίγο λαδάκι και τις ψήνεις για 20 λεπτά. Στο μεταξύ, κάνε κάτι χρήσιμο – όπως να δεις μισό επεισόδιο από τη σειρά που σε έχει "καταστρέψει" στις εξεταστικές. Μόλις ψηθούν, ξεφλούδισε τις (ναι, ζεστές είναι λίγο σπαστικό, αλλά πίστεψέ με, αξίζει). Ρίξε τις πιπεριές στον πολυκόφτη μαζί με τα υπόλοιπα υλικά. Δώσε του μια γερή "σβούρα" και... αυτό ήταν! Σοβαρά, πιο εύκολο δεν γίνεται. Και το καλύτερο; Έχεις φτιάξει κάτι που φαίνεται υπερπαραγωγή αλλά είναι απίστευτα απλό. Τέλειο για φοιτητικό τραπέζι ή απλά για να το τρως μόνος σου με ψωμί και να νιώθεις master chef.


ΨΗΤΕΣ ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΦΛΩΡΙΝΗΣ

 Κόστος: Από 3,91 έως 7,55                                            Χρόνος: 40 λεπτά

Υλικά:

- 1 βάζο

- 4 πιπεριές κόκκινες

- 3 σκορδάκια

- Ελαιόλαδο

- Ξύδι λευκό

- Αλάτι

Εκτέλεση:
Άντε, έχουμε δουλειά – ψητές πιπεριές στο φούρνο και θα σας κάνει τη ζωή πολύ πιο νόστιμη και (σχεδόν) νόστιμη! Αρχικά, ψάξτε για πιπεριές που είναι «χοντρές» – ναι, δεν μιλάμε για γυμναστήριο, απλά ζουμερές! Τα πλένετε, τα στεγνώνετε και τα τοποθετείτε άνετα σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Προσθέστε τις σκελίδες σκόρδου (γιατί όλα είναι καλύτερα με λίγο σκόρδο). Σκεπάζουμε και ψήνουμε στο φούρνο στους 180°C για 40 λεπτά. Μην ξεχάσετε, στα 20 λεπτά, να αναποδογυρίσετε τις πιπεριές – όπως θα τις πηγαίνατε για ηλιοθεραπεία. Μόλις ψηθούν τα αφαιρούμε και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Σκεπάστε τα και αφήστε τα να χαλαρώσουν (ναι, είναι σαν να τους κάνετε μια περιποίηση σπα). Θα αφήσουν κανένα ζουμί με το σκόρδο; Χρυσός! Καθαρίζουμε το σκόρδο και το θρυμματίζουμε ελαφρά, μην το πολτοποιήσουμε, θέλουμε να διατηρήσουμε τον χαρακτήρα του.Έτσι ακριβώς, πηγαίνετε σε κάτι που σας κάνει να νιώθετε ότι βρίσκεστε στο σπίτι της γιαγιάς, αλλά χωρίς να «διαβάζετε τα μαθήματά σας». Καλή όρεξη!


ΓΕΜΙΣΤΕΣ ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΦΛΩΡΙΝΗΣ LIGHT

Κόστος: Από 3,17 έως 5,65                                       Χρόνος: 30-35 λεπτά

Υλικά:

(2 μερίδες)

- 4 πιπεριές Φλωρίνης

- 4 κουταλιές της σούπας στραγγιστό γιαούρτι 2%

- 4 φ. ψωμί

- 2 κ.σ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο

- Αλάτι

- Ρίγανη

- Πάπρικα γλυκιά

- Πιπέρι μαύρο

- Ξύδι (προαιρετικά)



Εκτέλεση:
Φοιτητική κουζίνα που θα σε κάνει να μοιάζεις σεφ χωρίς να σε τρώει η κουζίνα για ώρες! Ας το πάρουμε βήμα-βήμα.Πρώτα, πλύνε τις πιπεριές, πέτα το κοτσάνι και τα σπόρια (ξέρεις, εκείνα που βρίσκεις ακόμα και μέρες μετά στο πάτωμα). Βάλ' τες στον φούρνο στους 250°C και ψήσε τες μέχρι να αρχίσουν να καίγονται ελαφρώς – η τέλεια "καμμένη" εμφάνιση που λέμε ότι είναι επίτηδες.Λίγο πριν σβήσεις τον φούρνο, πέτα και το ψωμάκι στο ταψί. Δεν θέλουμε να το φρυγανίσουμε, απλά να γίνει ζεστό και φιλόξενο, σαν αγκαλιά από μαμά.Όσο τα παραπάνω "ψήνονται", ετοίμασε τη γέμιση: γιαούρτι και μπαχαρικά. Εδώ μπορείς να αυτοσχεδιάσεις λίγο, αλλά μην το παρακάνεις – φοιτητές είμαστε, όχι σεφ του MasterChef.Ώρα για το στήσιμο! Πάρε το ψωμάκι, βάλε από πάνω μισή πιπεριά, λίγες σταγόνες ξύδι και μια κουταλιά γέμιση. Ρίξε μια γλυκιά κουταλίτσα ελαιόλαδο πάνω από κάθε πιπεριά και πασπάλισε λίγη πάπρικα για χρώμα (και για να μοιάζει fancy).Έτοιμο! Ένα πιάτο που δεν είναι μόνο οικονομικό, αλλά και εντυπωσιακό. Και αν κάποιος πει ότι δεν έχεις γούστο, δώσε του μια πιπεριά στα χέρια – κυριολεκτικά!


Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε