Λαδερά

Τα λαδερά φαγητά μπορεί να μην είναι και τα πιο αγαπητά ΑΛΛΑ αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής κουζίνας, φέρνοντας στο τραπέζι τη γεύση και την παράδοση της μεσογειακής διατροφής. Με βάση το ελαιόλαδο, το οποίο είναι πηγή υγείας και γεύσης ενώ θεωρείται πλούτος στις μέρες μας.


ΦΑΣΟΛΑΚΙΑ 

Φασολάκια…, ένα από τα πιο μισητά φαγητά με τα οποία όλοι και όλες μεγαλώσαμε. Χορταίναμε μόνο από την απογοήτευση εκείνα τα μεσημέρια. Δεν θα ξεχάσω πότε τα παιχνιδάκια που σκάρωνε η μητέρα μου για να με κάνει να τα φάω, παρόλα αυτά μεγαλώνοντας συνειδητοποίησα πως είναι πολύ υγιεινά, γεμάτα βιταμίνες και αρκετά οικονομικά.   

Κόστος : 7,00-10,00€ για 5-6 μερίδες           Χρόνος : 50 λεπτά

ΥΛΙΚΆ:

• 3 Πατάτες

• 1 κιλό Φασολάκια κατεψυγμένα ή φρέσκα

• 350γρ. Ντοματοχυμός

• 1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο

• 1 σκελίδα Σκόρδο ψιλοκομμένο

• 1 Καρότα

• 10 κουτ.σ. Ελαιόλαδο

•Μία χούφτα φύλλα μαϊντανός

•Αλάτι

• Πιπέρι τριμμένο

Εκτέλεση:

Παίρνουμε την κατσαρόλα μας στην οποία ρίχνουμε το λάδι μας και ανάβουμε τον μάτι της κουζίνας σε χαμηλή φωτιά. Όσο περιμένουμε το λάδι να ζεσταθεί, παίρνουμε το κρεμμυδάκι μας και μία σκελίδα σκόρδο τα ψιλοκόβουμε και τα ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα. Μετέπειτα, καθαρίζουμε τις πατάτες και τα καρότα, τα κόβουμε και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα στην οποία το κρεμμύδι και το σκόρδο έχουν καραμελώσει. Αφού πάρουν ένα χρώμα οι πατάτες και έχουν τσιγαριστεί ελάχιστα, ρίχνουμε τα φασολάκια. Ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε στην συνέχεια τον ντοματοχυμό και 1 ποτήρι νερό. Τέλος ρίχνουμε δύο πρέζες αλάτι (1/2 κ.τ.γλ.), μία πρέζα πιπέρι, το μαϊντανό, τα ανακατεύουμε καλά και κλείνουμε το καπάκι της κατσαρόλας για να πάρουν μία βράση. Σιγοβράζουμε με σκεπασμένη κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά για περίπου 40 λεπτά. Ανά τακτικά διαστήματα ανακατεύουμε και ελέγχουμε αν τα υλικά μας έχουν μαλακώσει. Όταν θα τσιμπήσουμε την πατάτα και δεν θα είναι σκληρή τότε το φαγητό μας θα είναι έτοιμο.



ΑΡΑΚΑΣ

Μετρημένοι στα δάχτυλα οι λάτρες αυτού του φαγητού όλοι διαγνωσμένοι με ψυχολογικά...

Κόστος: 7,00-9,00€ για 5-6 μερίδες      Χρόνος: 50 λεπτά

ΥΛΙΚΆ:

• 3 Πατάτες

• 500γρ. αρακάς κατεψυγμένος

• 350γρ. Ντοματοχυμός

• 1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο

• 1 σκελίδα Σκόρδο ψιλοκομμένο

• 1 Καρότα

• 10 κουτ.σ. Ελαιόλαδο

•Μία χούφτα ψιλοκομμένο άνηθο

•Αλάτι

• Πιπέρι τριμμένο

Εκτέλεση:

Ο αρακάς δεν διαφέρει σχεδόν καθόλου με τα φασολάκια τόσο στα υλικά του όσο και στην εκτέλεση του. Παίρνουμε την κατσαρόλα μας στην οποία ρίχνουμε το λάδι μας και ανάβουμε τον μάτι της κουζίνας σε χαμηλή φωτιά. Όσο περιμένουμε το λάδι να ζεσταθεί, παίρνουμε το κρεμμυδάκι μας και μία σκελίδα σκόρδο τα ψιλοκόβουμε και τα ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα. Μετέπειτα, καθαρίζουμε τις πατάτες και τα καρότα, τα κόβουμε και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα στην οποία το κρεμμύδι και το σκόρδο έχουν καραμελώσει. Αφού πάρουν ένα χρώμα οι πατάτες και έχουν τσιγαριστεί ελάχιστα, ρίχνουμε τον αρακά. Ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε στην συνέχεια τον ντοματοχυμό και 1 ποτήρι νερό. Τέλος ρίχνουμε δύο πρέζες αλάτι (1/2 κ.τ.γλ.), μία πρέζα πιπέρι, το άνηθο, τα ανακατεύουμε καλά και κλείνουμε το καπάκι της κατσαρόλας για να πάρουν μία βράση. Σιγοβράζουμε με σκεπασμένη κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά για περίπου 40 λεπτά. Ανά τακτικά διαστήματα ανακατεύουμε και ελέγχουμε αν τα υλικά μας έχουν μαλακώσει. Όταν θα τσιμπήσουμε την πατάτα και δεν θα είναι σκληρή τότε το φαγητό μας θα είναι έτοιμο.


ΣΠΑΝΑΚΟΡΥΖΟ

Άλλο ένα μισητό πιάτο…

Κόστος: 6,50-7,50€ για 4-5 μερίδες          Χρόνος: 35-40 λεπτά

ΥΛΙΚΆ:

•1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο

•1 σκελίδα Σκόρδο ψιλοκομμένο

• 200γρ. Ρύζι λευκό

• 600γρ. Σπανάκι

• 1-2 Λεμόνια

•1 Φρέσκο κρεμμύδι

• Αλάτι

• Πιπέρι τριμμένο

• Μία χούφτα άνηθο

Εκτέλεση:

Ζεσταίνουμε την κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα ανακατεύουμε και τα σοτάρουμε για 3-4 λεπτά. Μετά ρίχνουμε το ρύζι, το ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά και το σοτάρουμε για άλλα 3-4 λεπτά μέχρι το ρύζι να χρυσαφίσει. Προσοχή! Με το που αρχίσετε να ακούτε κάτι ΠΑΤ ΠΑΤ σαν να σκάνε μικρές κροτίδες ρίχνετε το νερό σας και χαμηλώνουμε την φωτιά αφήνοντας το ρύζι να βράσει για 15 λεπτά, ανακατεύοντας ανά 2 λεπτά για να μην κολλήσει το ρύζι. Στην συνέχεια προσθέτουμε στην κατσαρόλα το σπανάκι αφήνοντάς το να αχνιστεί για λίγο. Δε θέλουμε να λιώσει, αλλά να παραμείνει ζωντανό και πλούσιο σε γεύση. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, το αλάτι και το πιπέρι. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε τον άνηθο, ανακατεύοντας για να ενσωματωθούν όλα τα υλικά και το σπανακόρυζο μας είναι έτοιμο 

Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε