Μεσολόγγι

Το Μεσολόγγι, γνωστό για την ιστορική του σημασία, επηρεάστηκε γαστρονομικά από την εγγύτητα στη λιμνοθάλασσα και τις παραδόσεις της περιοχής. Η διατροφή των κατοίκων συνδυάζει την τοπική αλιεία, την καλλιέργεια και τα προϊόντα της λιμνοθάλασσας με τις παραδοσιακές μεθόδους μαγειρικής. Ας μιλήσουμε λοιπόν για τα πιο αγαπητά πιάτα.


ΜΑΚΑΡΟΝΟΠΙΤΑ

Η μακαρονόπιτα είναι ένα πολύ κλασσικό και αγαπητό Μεσολογγήτικο φαγητό που δεν λείπει από κανένα οικογενειακό τραπέζι. Πάμε να το ετοιμάσουμε!

Χρόνος: 30 λεπτά Κόστος: περίπου 10 ευρω (για 20 κομμάτια) 

Υλικά:   

(για τη γέμιση)

Μισό πακέτο μακαρόνια για παστίτσιο νούμερο 2 βρασμένα κανονικά

Μισό κουτί γάλα εβαπορέ

2 αυγά ολόκληρα και χτυπημένα

200 γραμμάρια φέτα τριμμένη

Αλάτι και πιπέρι κατά το δοκούν

(για το φύλλο)

Μισο πακέτο Χωριάτικο φύλλο έτοιμο από το σουπερ μάρκετ ή αλλιώς 200 γραμμάρια αλεύρι κατά προτίμηση για πίτες κίτρινο

1 κούπα νερό χλιαρό

Μισή κουταλιά της σούπας λάδι

Μισή κουταλιά του γλυκού αλάτι

Μισή κουταλιά της σούπας ξύδι

ελαιόλαδο για επάλειψη των φύλλων

Εκτέλεση:

Για τη γέμιση: Βράζουμε τα μακαρόνια κανονικά, όπως θα τα μαγειρεύαμε και τα σουρώνουμε και τα βουτυρώνουμε κανονικά. Χτυπάμε τα αυγά με τον αυγογδάρτη και ρίχνουμε το γάλα, την τριμμένη φέτα και το αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε το μείγμα αυτό με τα βρασμένα μακαρόνια. Έτοιμη η γέμιση μας.

Για το φύλλο εάν δεν είναι έτοιμο: Βάζουμε σε μια μεγάλη λεκάνη το αλεύρι, ανοίγουμε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνω τα υπόλοιπα υλικά. Ζυμώνουμε μέχρι να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια και τη βάζω σε μια μεμβράνη μισή ώρα περίπου στο ψυγείο. Μετά βάζουμε αλεύρι σε μια επιφάνεια και ανοίγουμε λεπτό φύλλο. Παίρνουμε το ταψί του φούρνου μας ή ακόμα καλύτερα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 30 εκ. Το λαδώνουμε και στρώνουμε τα φύλλα. Βάζουμε 3 λεπτά φύλλα κάτω . Κάθε φύλλο που στρώνουμε το λαδώνουμε, πριν βάλουμε το επόμενο. Αφού βάλουμε τα.3 φύλλα ρίχνουμε την γέμιση. Κλείνουμε με τα περισσεύουμενα από τα φύλλα γύρω γύρω και μετά στρώνουμε αλλά 3 λεπτά φύλλα. Σε κάθε φύλλο που στρώνουμε βάζουμε λάδι. Στο τελευταίο φύλλο, χαράζουμε σε κομμάτια, λαδώνουμε λίγο και ψεκάζουμε με νερό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς, πάνω – κάτω για περίπου 30 λεπτά. Μόλις ροδίσει από πάνω είναι έτοιμη η πίτα μας..



 ΚΟΥΤΑΛΙΣΤΟΣ ΧΑΛΒΑΣ

Ο κουταλιστός χαλβάς είναι ένα σπιτικό, γρήγορο και εύκολο νηστίσιμο γλυκό, που φτιάχνεται παραδοσιακά την περίοδο της νηστείας αρχικά από την κατοχή Μεσολογγίου για να γλυκάνουμε κάποιον που θέλουμε να του μεταδώσουμε καλά νέα. Ο χαλβάς είναι σε μπουκίτσες για να μην πέσετε στην παγίδα να φάτε όλο το ταψί.

Χρόνος: 30 λεπτά Κόστος: 9 ευρω

Υλικά:

Ελαιόλαδο (400γρ.)

Αλεύρι (500 γρ.)

Σιμιγδάλι (500γρ.)

Ζάχαρη

Κανέλα

Για το σιρόπι (βράζουμε 10′):

3 ποτήρια νερό

2 ποτήρια ζάχαρη

1 ποτήρι πετιμέζι

Εκτέλεση:

Προσθέτουμε το ελαιόλαδο στο τηγάνι. Μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε έως ότου γίνει σφιχτός χυλός και μετέπειτα προσθέτουμε το σιμιγδάλι και το σιρόπι μας. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει. Αν θέλουμε να τον σερβίρουμε με τον παραδοσιακό τρόπο, σε μπουκιές, παίρνουμε μια κουταλιά της σούπας χαλβά, γεμάτη και μ᾿ ένα δεύτερο κουτάλι, τον πατάμε (ανάμεσα στα δυο κουτάλια), δίνοντάς του σχήμα και τον βάζουμε με τη σειρά, σε μια πιατέλα. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλα ή τον γαρνίρουμε με φετούλες πορτοκάλι γλυκό του κουταλιού ή αν θέλουμε προσθέτουμε αμύγδαλο τριμμένο και είναι έτοιμος.



ΛΑΔΟΡΙΒΑΝΗ

Η ριβανή είναι ένα γλυκό με σιμιγδάλι και όχι δεν είναι το ίδιο με το ραβανί. Είναι πολύ εύκολο στο να γίνει και σίγουρα αν έρθετε στο Μεσολόγγι θα σας το προσφέρουν όλες οι γιαγιάδες.

Χρόνος: 75 λεπτά Κόστος: 9 ευρω

Υλικά:

5 ποτήρια νερό

1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι ή λεμόνι

1 κιλό ζάχαρη

2 ποτήρια νερού σχεδόν ελαιόλαδο

Ξύσμα από 1 πορτοκάλι και 1 λεμόνι

3 βανίλιες

Λίγα ασπρισμένα αμύγδαλα

Μισό κιλό σιμιγδάλι χοντρό

Μισό κιλό σιμιγδάλι Ψιλό

3κ.σ.αλεύρι

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τα 6 πρώτα υλικά και αφήνουμε να βράσουν να λιώσει η ζάχαρη. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα σιμιγδάλια και το αλεύρι. Είναι έτοιμο όταν το μίγμα ξεκολλάει από την κουτάλα σε 3-4 λεπτά. Αδειάζουμε σε λαδωμένο ταψί νούμερο 36 το στρώνουμε όμορφα κόβουμε κομμάτια και τοποθετούμε τα αμύγδαλα. Ψήνουμε 60 λεπτά σε 220 βαθμούς περίπου έτσι ώστε να ροδίσει. Αν θέλουμε όταν κρυώσει βάζουμε ζάχαρη και κανέλα.


Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε