
Όσπρια
Τα όσπρια είναι από τις πιο θρεπτικές και versatile τροφές στην ελληνική αλλά και στις περισσότερες κουζίνες του κόσμου. αν και ως μικ΄ρα παιδιά, η εκτίμηση που είχαμε γι αυτά δεν ήταν υψηλή, όσο μεγαλώνουμε καταλαβαίνουμε την ευκολία και την απόλαυση που μας προσφέρουν. Είναι πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης, οικονομικά και εύκολα στην προετοιμασία και είμαστε σίγουροι θα λατρέψετε τις συνταγές που θα σας μαθουμε!
ΦΑΣΟΛΑΔΑ

Η φασολάδα συχνά αποκαλείται «εθνικό πιάτο» της Ελλάδας. Αυτή η ταπεινή σούπα λευκών φασολιών είναι μια γιορτή της απλότητας και της θρέψης, φτιαγμένη με βασικά υλικά όπως φασόλια, ελαιόλαδο και λαχανικά. Παραδοσιακά, αποτελούσε βασικό συστατικό για τους αγρότες και τους εργάτες, παρέχοντας ζεστασιά και ενέργεια κατά τη διάρκεια των κρύων μηνών. Μέχρι σήμερα, αποτελεί σύμβολο της ελληνικής φιλοξενίας και του μεσογειακού τρόπου διατροφής -ευγενικό, υγιεινό και γεμάτο γεύση.
Έμαθα για πρώτη φορά να φτιάχνω φασολάδα από την Ελληνίδα γειτόνισσά μου, μια ηλικιωμένη γυναίκα που μου φερόταν σαν να ήμουν το εγγόνι της. Ορκίστηκε να χρησιμοποιεί φρέσκο ελαιόλαδο από το αγρόκτημα της οικογένειάς της και μου διηγήθηκε ιστορίες για το πώς η φασολάδα συντηρούσε την οικογένειά της σε δύσκολους καιρούς. Κάθε φορά που τη μαγειρεύω, τη σκέφτομαι και νιώθω σαν να μεταδίδω τις ιστορίες της με κάθε κουταλιά.
Χρόνος : 2 ώρες Κόστος: 6,50€ - 7,50€ περίπου για 4-6 μερίδες
Συστατικά:
Φασόλια - 250 g
Ελαιόλαδο - 4 κουταλιές της σούπας
Κρεμμύδι - 1, σε κύβους
Καρότα - 2, κομμένα σε φέτες
Σέλινο - 2 στελέχη, ψιλοκομμένα
Τοματοπολτός - 2 κουταλιές της σούπας
Θρυμματισμένες ντομάτες - 400 g (1 κονσέρβα)
Νερό - 1,5-2 λίτρα
Αλάτι, πιπέρι - ανάλογα με τη γεύση
Φύλλο δάφνης - 1
Προαιρετικά: φρέσκος μαϊντανός και φέτες λεμονιού για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
Για να ετοιμάσετε ένα πλούσιο φασολάδα , ξεκινήστε ξεπλένοντας τα μουλιασμένα φασόλια και βράζοντάς τα σε φρέσκο νερό για περίπου 15 λεπτά πριν τα στραγγίξετε. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνετε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι, τα καρότα και το σέλινο μέχρι να μαλακώσουν και να αρωματιστούν. Ανακατέψτε τον πελτέ ντομάτας και μαγειρέψτε για 1-2 λεπτά για να αναπτύξει τη γεύση του, στη συνέχεια προσθέστε τις θρυμματισμένες ντομάτες, το νερό και ένα φύλλο δάφνης. Ενσωματώστε τα φασόλια στο μείγμα, αλατοπιπερώνοντας με αλάτι και πιπέρι ανάλογα με τη γεύση. Αφήστε το στιφάδο να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά για περίπου 1,5 ώρα, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι τα φασόλια να μαλακώσουν και οι γεύσεις να ενωθούν όμορφα. Πριν το σερβίρισμα, περιχύστε με λίγο ελαιόλαδο και γαρνίρετε με φρεσκοκομμένο μαϊντανό για ένα αρωματικό και ικανοποιητικό φινάλε.
ΦΑΚΕΣ

Η σούπα φακής, ή φακές, είναι ένας άλλος ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής σπιτικής κουζίνας. Είναι ένα από εκείνα τα πιάτα που κάθε ελληνικό νοικοκυριό φαίνεται να έχει τη δική του παραλλαγή, είτε σερβίρεται σκέτη, είτε με λαχανικά, είτε με λίγο ξύδι για ένα πικάντικο φινίρισμα. Οι φακές αποτελούν μέρος της ελληνικής κουζίνας από την αρχαιότητα, και εξυμνούνται για τη θρεπτική τους αξία και την προσιτή τιμή τους.
Όταν δοκίμασα για πρώτη φορά φακές, έμεινα έκπληκτη από το πόσο γευστικό μπορεί να είναι ένα τόσο απλό πιάτο. Η μητέρα της φίλης μου το σέρβιρε με τραγανό ψωμί και φέτα στο πλάι, επιμένοντας ότι μια πρέζα ξύδι από κόκκινο κρασί ήταν το μυστικό συστατικό. Είναι πλέον ένα από τα αγαπημένα μου γεύματα παρηγοριάς, ειδικά μια κρύα μέρα.
Για να φτιάξετε ένα γευστικό στιφάδο με φακές, ξεκινήστε ξεπλένοντας τις φακές και βράζοντάς τες σε φρέσκο νερό για 10 λεπτά, στη συνέχεια στραγγίστε τις. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το καρότο μέχρι να βγάλουν το άρωμά τους και να μαλακώσουν ελαφρώς. Ανακατέψτε τον πελτέ ντομάτας, τις θρυμματισμένες ντομάτες και το νερό, ανακατεύοντας τα πάντα καλά. Προσθέστε τις φακές και ένα φύλλο δάφνης, αλατοπιπερώνοντας γενναιόδωρα. Αφήστε το στιφάδο να σιγοβράσει απαλά για 40-50 λεπτά, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι οι φακές να μαλακώσουν και οι γεύσεις να γίνουν πλούσιες. Σερβίρετε το πιάτο ζεστό, περιχύνοντας το με λίγο ελαιόλαδο, λίγο ξίδι για πικάντικη γεύση και θρυμματισμένη φέτα για ένα κρεμώδες, αλμυρό τελείωμα.
Χρόνος: 50-60 λεπτά Κόστος: 4,50€ - 5,50€ περίπου για 4-6 μερίδες
Χρόνος μαγειρέματος: 50-60 λεπτά
Συστατικά (4-6 μερίδες):
Καφέ φακές - 250 g
Ελαιόλαδο - 4 κουταλιές της σούπας
Κρεμμύδι - 1, σε κύβους
Σκόρδο - 2 σκελίδες, ψιλοκομμένο
Καρότο - 1, κομμένο σε φέτες
Τοματοπολτός - 2 κουταλιές της σούπας
Θρυμματισμένες ντομάτες - 400 g (1 κονσέρβα)
Φύλλο δάφνης - 1
Νερό - 1,5 λίτρα
Αλάτι, πιπέρι - ανάλογα με τη γεύση
Προαιρετικά: ξύδι από κόκκινο κρασί και φέτα για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
Για να φτιάξετε ένα γευστικό στιφάδο με φακές, ξεκινήστε ξεπλένοντας τις φακές και βράζοντάς τες σε φρέσκο νερό για 10 λεπτά, στη συνέχεια στραγγίστε τις. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το καρότο μέχρι να βγάλουν το άρωμά τους και να μαλακώσουν ελαφρώς. Ανακατέψτε τον πελτέ ντομάτας, τις θρυμματισμένες ντομάτες και το νερό, ανακατεύοντας τα πάντα καλά. Προσθέστε τις φακές και ένα φύλλο δάφνης, αλατοπιπερώνοντας γενναιόδωρα. Αφήστε το στιφάδο να σιγοβράσει απαλά για 40-50 λεπτά, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι οι φακές να μαλακώσουν και οι γεύσεις να γίνουν πλούσιες. Σερβίρετε το πιάτο ζεστό, περιχύνοντας το με λίγο ελαιόλαδο, λίγο ξίδι για πικάντικη γεύση και θρυμματισμένη φέτα για ένα κρεμώδες, αλμυρό τελείωμα.