
Πόντος
Η ποντιακή κουζίνα είναι μια μοναδική και πλούσια γαστρονομική παράδοση που αντικατοπτρίζει την ιστορία, τη γεωγραφία και τον πολιτισμό του Πόντου. Βασίζεται σε απλά αλλά θρεπτικά υλικά, όπως το σιτάρι, το καλαμπόκι, τα γαλακτοκομικά, τα όσπρια και τα φρέσκα λαχανικά, ενώ οι γεύσεις της είναι πλούσιες και μεστές, με επιρροές από την ελληνική, την ανατολίτικη και την καυκάσια κουζίνα. Τα καρυκεύματα και οι αρωματικές πινελιές είναι διακριτικές, αφήνοντας τα βασικά υλικά να πρωταγωνιστήσουν. Αποτελεί ένα ζωντανό κομμάτι της παράδοσης, μεταφέροντας μνήμες και γεύσεις από τον Πόντο στις επόμενες γενιές.
ΠΟΝΤΙΑΚΑ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ Ή ΑΛΛΙΩΣ "ΜΑΚΑΡΙΝΑ"
Αυτή είναι μία πολύ ιδιαίτερη συνταγή για μένα, περισσότερο όμως για την προετοιμασία της και όχι για το φαγητό αυτό καθαυτό. Από όσο παλιά θυμάμαι τον εαυτό μου, πηγαίναμε με την γιαγιά μου στο διπλανό χωριο, όπου έμενε η αδερφή της, πίναμε ελληνικό καφέ στα μικρά ποτηράκια που είχε για τους καλεσμένους, μιλουσαμε και μετά από λιγο σηκωνόμασταν για να ξεκινήσουμε. Πάντα γκρίνιαζα όταν το φτιάχναμε γιατι είναι πολύ χρονοβόρα διαδικασία, αλλα πάντα χαιρόμουν μολις μαθαινα ότι θα πηγαιναμε και πάντα το έτρωγα ΟΛΟ. Μην πάει τσάμπα και η προσπάθεια. Είναι μακαρόνια τα οποία μπορεις να φας με οτιδήποτε θές, βέβαια όπως λέει και η γιαγιά μου, το βούτυρο είναι πιό ταιριαστό. Οικονομική συνταγή, που μόλις φτιάξεις θα νιώθεις σαν τον σέφ Γκαμπριέλ, αν ήταν.. Πόντιος

Κόστος: €1,35 - €2,30
Θα χρειαστείς:
Αλέυρι 800γρ
Νερό 2 ποτήρια
Αλάτι 1 κουταλάκι του γλυκού
3 αυγά μεσαία
Εκτέλεση:
Σε ένα μπώλ βάζεις το αλεύρι, το νερό, τα αυγά και το αλάτι και τα ζυμώνεις μέχρι να γίνουν ζυμάρι και να μην κολλάνε (μην βαριεσαι! Όλα εδώ κρίνονται) μόλια γινει ζυμάρι το ανοίγεις σε λεπτά φύλα και τα βγαζεις στον ήλιο να στεγνώσουν λιγο ωστε να κόβονται πιό εύκολα. Μόλις λίγο στεγνώσουν, τα βγάζεις από τον ήλιο και τα κόβεις σε λωρίδες 2 εκατοστών μήκος και μισού εκατοστου πλάτος περίπου. Μόλις κοπούν όλα, τα βγάζεις πάλι στον ήλιο μέχρι να ξεραθούν τελείως και τα αποθηκεύεις σε βάζα ή σακουλίτσες.
Είναι έτοιμα! Αν θέλεις να τα φάς μπορείς να βρασεις νερο και να τα βάλεις μέσα για περίπου 10 με 12 λεπτάκια, αν δείς ότι θέλουν παραπάνω, απλά βράσε τα παραπάνω. Δεν θα πάθουν τίποτα! Ιδανικά συνοδεύονται με βούτυρο αλλά αν θέλεις να το παίξεις ιταλός μπορείς να βάλεις και λίγο πέστο, ταιριάζει ΚΑΙ αυτό.
ΠΙΣΙΑ Ή ΠΙΡΟΣΚΙ
Αυτή η συνταγή είναι η γιαγία μου σε μία συνταγή και πάντα μου τη θυμίζει και της την ζητάω όσο μακριά και να είμαι. Είναι ουσιαστικά πιτάκια με διαφορετική γεμιση αναλογα με τις προτιμήσεις του καθένα, βέβαια η γιαγια μου τα κάνει συνήθως με φέτα, πατάτα ή κανέλα και ζάχαρη
Τα υλικά είναι απλά και η προετοιμασία δεν θέλει πολύ προσπάθεια οπότε πάμε να ξεκινήσουμε!

Χρόνος: 100- 120 λεπτά Κόστος : από 3 - 8.30 ευρώ (ανάλογα τη γέμιση)
Θα χρειαστείς:
800 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Αλάτι 1 κσ
Ελαιόλαδο για το ζυμάρι
Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Ξύδι 2 ουταλιές της σούπας
Ζάχαρη 1 κγ
Βάζεις όλα τα υλικά σε ένα μπολ και τα ζυμώνεις μέχρι να μην κολλάει η ζύμη και την αφήνεις να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα. Όταν φουσκώσει τα χωρίζεις σε μπάλες και τις ανοίγεις. Βάζεις μέσα ότι γέμιση θέλεις και ετοιμάζεις το λάδι στο τηγάνι σου. Μόλις ζεσταθεί βάζεις ανά διαστήματα μέσα στο τηγάνι τα πισία μέχρι να ροδοκοκκινίσουν και τότε είναι έτοιμα. Καλή απόλαυση!!!
ΠΕΤΙΜΕΖΙ
Παλιότερα, όταν οι πόντιοι ήθελαν να φάνε κάτι γλυκό αλλά δεν έιχαν χρήματα να αγοράσουν κάτι, έβραζαν σε νερο με ζάχαρη γινομένα συκα μέχρι να γινει σιροπάκι και το έτρωγαν. Ηταν από τα αγαπημένα γλυκά της γιαγιάς μου και επειδη την εμπιστεύομαι, θα το μάθω και σε εσάς. Τα υλικά είναι λίγα, η εκτέλεση ευκολη και η γεύση απίστευτη!

Χρόνος: 30 λεπτά Κόστος: περίπου 5-15 ευρώ
Χρειάζεσαι:
- Ζάχαρη 1 κούπα περίπου
- 10 γινομένα σύκα
- 8 κούπες νερό
Εκτέλεση:
Βράζεις το νερό με τη ζάχαρη και όταν πάρουν βράση βάζεις μέσα τα σύκα. Τα βράζεις και αυτά μέχρι να γίνει σιρόπι και λίγο τα πιζεις για να βγάλουν ζουμί. Η συνταγή τελείωσε. Τόσο απλό. Καλή σου απόλαυση !